1932
Професор, засл. діяч мистец. Бурятії, засл. діяч мистец. України, професор кафедри майстерності актора.
Закінчив Харк. держ. пед. ін-т у 1956 р. У ХДАК з 2000 р.
2004
1. Методика навчання в галузі виховання основ пластичної культури «тілесного апарату втілення» актора й режисера як модель алгоритму навчання будь-якої професії, де є практична необхідність оволодіння технікою / М. Я. Розін // Інформаційно-культурологічна та мистецька освіта: стан і перспективи : матеріали міжнар. наук. конф., 12–13 жовт. / М-во культури і мистец. України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2004. — С. 110–112.
2. Основы сценического движения : учеб.-метод. пособие / М.Я. Розин ; Харьк. гос. акад. культуры. — Харьков : ХГАК, 2004. — 93 с.
3. Ритмика : (Музыкально-ритмическое воспитание) : учеб. пособие / М. Я. Розин ; Харьк. гос. акад. культуры. — Харьков : ХГАК, 2004. — 75 с.
4. Сценическое фехтование : (Искусство сценического боя на историческом холодном оружии) : учеб.-метод. пособие / М. Я. Розин ; Харьк. гос. акад. культуры. — Харьков : ХГАК, 2004. — 68 c.
2005
5. Болонський процес і освіта в галузі сценічного мистецтва / М. Я. Розін // Інформаційно-культурологічна та мистецька освіта (консенсус, партнерство, стандарти) в контексті Болонського процесу : матеріали наук.-практ. конф., 13–14 груд. 2005 р. / М-во культури і туризму України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2005. — С. 11–14.
2006
6. Воспитание основ пластической (телесной) культуры в области театрального и хореографического искусства: метод и методика преподавания специальных движенческих учебных дисциплин / Розин М. Я. // Проблеми розвитку сучасної хореографії та шляхи їх вирішення : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф., 23–24 листоп. 2006 р. / М-во культури і туризму України, Держ. метод. центр навч. закл. культури і туризму України, Луган. держ. ін-т культури і мистец. — Луганськ, 2006. — С. 63–68.
2008
7. [Новая драма и ее презентация на фестивале «Курбалесия — 2007] / Моисей Розин // Нове мистецтво = Новое искусство. — 2008. — № 6. — С. 19.