1969
Професор, канд. мистецтвознавства з 2004 р., д-р мистецтвознавства з 2014 р., засл. діяч мистецтв України, зав. кафедри народних інструментів. Закінчив Донец. держ. консерваторію ім. С. С. Прокоф’єва в 1995 р., Вищу школу музики і театру в м. Ганновер (Німеччина) в 1998 р. У ХДАК з 2018 р. Кандидатська дисертація: Баянне мистецтво України: тенденції розвитку оригінальної музики та індивідуальне втілення жанрово-стильового аспекту у творчості Володимира Рунчака. Докторська дисертація: Специфіка виражальних засобів в українській музиці для баяна (остання чверть XX — перше десятиріччя XXI ст.).
2019
- Сташевський А. Я. Від стильового синтезу до нового стилю: джазово-академічний напрям в сучасній баянній музиці українських композиторів / А. Я. Сташевський // Музичне мистецтво ХХІ століття – історія, теорія, практика : зб. наук. пр. Ін-ту муз. мистецтва Дрогобиц. держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. — Дрогобич [та ін.], 2019. — Вип. 5. — С. 429–435. *
- Сташевський А. Я. Становлення і розвиток академічного камерного хору «Чернівці» в контексті хорової культури України / Андрій Сташевський, Валерія Пер’ян // Сучасні орієнтири мистецької освіти: традиції, досвід, інновації : матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. пам’яті засновника каф. музики Чернівец. нац. ун-ту ім. Юрія Федьковича, нар. артиста України, проф. Андрія Кушніренка, 4–5 квіт. 2019 р. / М-во освіти і науки України, Чернівец. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, Каф. музики Чернівец. обл. від-ня Нац. всеукр. муз. спілки. — Чернівці, 2019. — С. 82–84.
- Stashevskyi A. Ya. Button accordion sonata in ukrainian music of the second half of the twentieth century: trends in the genre evolution / Stashevskyi A. Ya., Zaets V. M. // The role of culture and art in social and humanitarian development of modern society : collective monogr. / [A. I. Duchniy et al.]. — Lviv ; Torun : Liha-Pres, 2019. — P. 36–54. — Bibliogr.: 6 names.
- Stashevskyi A. Ya. Style panorama of ukrainian button accordion music of the end of the XX — the beginning of the XXI centuries introduction / Stashevskyi A. Ya. // Culture and arts in the educational process of the modernity : collective monogr. / [A. I. Duchniy et al.]. — Lviv ; Torun : Liha-Pres, 2019. — P. 79–97. — Bibliogr.: 7 names.
- Stashevskyi A. Ya. Ukrainian original music for button accordion: development and evolution [Електронний ресурс] / Stashevskyi A. Ya. // Art criticism: challenges of the XXI century : collective monogr. / [A. I. Dushniy et al.]. — Lviv ; Torun : Liha-Pres, 2019. — P. 46–68. — Bibliogr.: 8 names.
2021
- Культура України. Вип. 71 : зб. наук. пр. / М-во культури та інформ. політики України, Харків. держ. акад. культури ; [редкол.: Сташевський А. Я. (голов. ред.) та ін. ; за заг. ред. А. Я. Сташевського]. — Харків : ХДАК, 2021. — 131 с.
- Культура України. Вип. 72 : зб. наук. пр. / М-во культури та інформ. політики України, Харків. держ. акад. культури ; [редкол.: Сташевський А. Я. (голов. ред.) та ін. ; за заг. ред. А. Я. Сташевського]. — Харків : ХДАК, 2021. — 188 с.
- Сташевський А. Я. Андрій Стрілець: штрихи до творчого портрету / А. Я. Сташевський // Музичне мистецтво ХХІ століття – історія, теорія, практика : зб. наук. пр. Ін-ту муз. мистецтва Дрогобиц. держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. — Дрогобич [та ін.], 2021. — Вип. 7. — С. 254–255. *
- Сташевський А. Я. Оригінальні фактуро-формули детермінантного типу в сучасній баянній музиці: аналіз та систематизація (на прикладі творів українських композиторів) / Андрій Сташевський // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвуз. зб. наук. пр. молодих вчених Дрогобиц. держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. — Дрогобич, 2021. — Вип. 37, т. 3. — С. 74–79. — Бібліогр.: 9 назв.
- Сташевський А. Я. Типові фактуроформули в сучасній музиці для баяна українських композиторів: огляд та систематизація / А. Я. Сташевський // Культура України : зб. наук. пр. / М-во культури та інформ. політики України, Харків. держ. акад. культури. — Харків, 2021. — Вип. 73. — С. 65–71. — Бібліогр.: 11 назв. — https://doi.org/10.31516/2410-5325.073.09.
2022
- A questão da formação de músicos-instrumentalistas em instituições de ensino superior da Ucrânia: Tendências e perspectivas atuais [Електронний ресурс] / Аndriy Dushniy, Andrii Stashevskyi, Inna Stashevska, Vіtalіy Zaets, Oleksandr Benziuk // Revista Ibero-Americana de Estudos em Educação. — 2022. — Vol. 17, n. 3, Jul./Set. — P. 1434–1452. — Bibliogr.: 16 names. — Режим доступу: https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000882946900003. — Назва з екрана. — Web of Science.
|