1952
Професор, канд. пед. наук з 1992 р., д-р пед. наук з 2000 р., професор кафедри цифрових комунікацій та інформаційних технологій, декан ф-ту документознавства та інформаційної діяльності (1999–2014), декан ф-ту соц. комунікацій (2014–2017). Закінчила Харків. держ. ін-т культури в 1973 р. У ХДАК з 1980 р. Кандидатська дисертація: Формування регіональної системи науково-допоміжних бібліографічних посібників з техніки (на прикладі України). Докторська дисертація: Бібліографічні системи України в інформаційно-комп’ютерному середовищі: теорія, організація, технологія.
2019
- Філіпова Л. Я. Дистанційне навчання: питання впровадження / Л. Я. Філіпова // Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку : матеріали міжнар. наук. конф. (21–22 листоп. 2019 р.) / М-во освіти і науки України, М-во культури, молоді та спорту України, Харків. держ. акад. культури, Нац. акад. мистецтв України. — Харків, 2019. — С. 153–154.
- Філіпова Л. Я. Значення комунікативно-мовленнєвої компетентності для фахівців із соціальних комунікацій / Л. Я. Філіпова, Н. Р. Барабанова // Філософсько-світоглядні та культурологічні контексти неперервної освіти : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., 12–13 квіт. 2019 р. / М-во освіти і науки України, НТУ «Дніпров. політехніка», Дніпров. акад. неперервної освіти Дніпров. облради, Варшав. ун-т, Ф-т «Artes Liberales». — Дніпро, 2019. — С. 62–64. *
- Філіпова Л. Я. Інформаційно-документний профіль освітніх програм у контексті нової інтегрованої спеціальності / Філіпова Людмила Яківна // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. — 2019. — No 1. — С. 48–55. — Бібліогр.: 10 назв.
- Філіпова Л. Я. Морально-етичний аспект соціального контракту для «комп’ютерних професіоналів» (за концепцією комп’ютерної етики Д. Джонсон) / Л. Я. Філіпова // Траєкторії сталого розвитку українського суспільства: особистість і культура : зб. наук. доп. V Міжнар. наук.-практ. конф., 15 листоп. 2019 р. / М-во освіти і науки України, Маріупол. держ. ун-т, Іст. ф-т, Каф. культурології та інформ. діяльності. — Маріуполь, 2019. — Ч. 1. — С. 58–60. — Бібліогр.: 2 назви.
- Філіпова Л. Я. Роль комп’ютерної етики в формуванні інформаційної культури користувачів комп’ютерно-мережевого середовища : за книгою американського етика Дебори Джонсон / Філіпова Людмила Яківна // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. — 2019. — No 3. — С. 75–80. — Бібліогр.: 7 назв.
- Філіпова Л. Я. Теоретична інформатика [Електронний ресурс] : конспект лекцій / Л. Я. Філіпова ; Харків. держ. акад. культури, Каф. інформ. технологій. — Харків : ХДАК, 2019. — 58 с. *
- Філіпова Л. Я. Трансформаційні характеристики професійної діяльності американських бібліотекарів в умовах інтернет-комунікацій / Філіпова Людмила Яківна, Олійник Ольга Віталіївна // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. — 2019. — No 4. — С. 14–20. — Бібліогр.: 12 назв.
- Oliinyk O. V. Distance Learning International Models and Problems of their Implementation in Ukrainian Universities / Oliinyk O., Filipova L., Shelestova A. // Colloquium-journal. — 2019. — No 2, Cz. 3. — P. 33–39. — Bibliogr.: 29 names.
2020
- Плешакова-Боровинська М. Г. Сучасні та перспективні напрями розвитку електронного документообігу в системі управління виробничим підприємством / Плешакова-Боровинська М. Г., Філіпова Л. Я. // The scientific heritage. — 2020. — No 46. — С. 70–74. — Бібліогр.: 9 назв.
- Філіпова Л. Я. Головні положення професійної та комп’ютерної етики для фахівців із соціальних комунікацій / Філіпова Л. Я., Барабанова Н. Р. // Соціальні комунікації: фундаментальні парадигми розвитку : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 24–25 верес. 2020 р. / Таврійс. нац. ун-т ім. В. І. Вернадського. — Київ, 2020. — С. 79–84.
- Філіпова Л. Я. Етико-правові проблеми авторського права в дистанційній освіті / Філіпова Л. Я. // Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я : у 5 ч. : тези доп. XXVIII міжнар. наук.-практ. конф. «MicroCAD-2020» / М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Харків. політехн. ін-т» [та ін.]. — Харків, 2020. — Ч. 4. — С. 346.
- Філіпова Л. Я. Цифрова грамотність у контексті міжнародних програм ЮНЕСКО та ІФЛА / Л. Я. Філіпова // Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку : матеріали міжнар. наук. конф. (26–27 листоп. 2020 р.) / М-во культури та інформ. політики України, М-во освіти і науки України, Харків. держ. акад. культури, Нац. акад. мистецтв України. — Харків, 2020. — С. 183–185.
- Філіпова Л. Я. Цифрові технології в американських бібліотеках: сучасні тенденції розвитку / Філіпова Людмила Яківна // Бібліотека. Наука. Комунікація. Розвиток бібліотечно-інформаційного потенціалу в умовах цифровізації : матеріали міжнар. наук. конф. (Київ, 6–8 жовт. 2020 р.) / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського [та ін.]. — Київ, 2020. — С. 133–137. — Бібліогр.: 3 назви.
2021
- Філіпова Л. Я. HR-менеджмент як сучасний напрям інформаційно-документної діяльності / Філіпова Людмила Яківна, Галенко Дар’я Ігорівна // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. — 2021. — No 1. — С. 21–27. — Бібліогр.: 12 назв.
- Філіпова Л. Я. Інтернет-комунікації як інструмент та засіб реалізації комунікаційної стратегії установи / Л. Філіпова // Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку : матеріали міжнар. наук. конф. (18–19 листоп. 2021 р.) / М-во культури та інформ. політики України, М-во освіти і науки України, Харків. держ. акад. культури, Нац. акад. мистецтв України. — Харків, 2021. — С. 174–175.
- Філіпова Л. Я. Питання забезпечення авторського права в цифровому середовищі (за матеріалами ІФЛА) / Філіпова Л. Я. // Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я : у 5 ч. : тези доп. ХХІХ міжнар. наук.-практ. конф. MicroCAD–2021, 18–20 трав. 2021 р. / М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Харків. політехн. ін-т» [та ін.]. — Харків, 2021. — Ч. 4. — С. 230.
- Філіпова Л. Я. Прикладні завдання комп’ютерної лінгвістики та інформаційно-аналітична діяльність / Л. Я. Філіпова // Феномен бібліотек в сучасному світі : зб. матеріалів ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, м. Маріуполь, 30 верес. 2021 р. / Маріупол. держ. ун-т. — Маріуполь, 2021. — С. 164–166.
2022
- Барабанова Н. Р. Комунікативно-мовленнєві норми у сфері соціально-ділової комунікації / Барабанова Н. Р., Філіпова Л. Я. // Міжкультурна комунікація в контексті глобалізаційного діалогу: стратегії розвитку : матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., 25–26 листоп. 2022 р., м. Одеса / М-во освіти і науки України, Одес. нац. морський ун-т, Ф-т по роботі з інозем. студентами [та ін.]. — Львів ; Торунь, 2022. — С. 11–13.
- Філіпова Л. Я. Головні положення Директиви щодо гармонізації авторського права в умовах єдиного цифрового ринку [Електронний ресурс] / Філіпова Л. Я. // Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я : тези доп. ХХХ міжнар. наук.-практ. конф. MicroCAD–2022, 19–21 жовт. 2022 р. / М-во освіти і науки України, Нац. техн. ун-т «Харків. політехн. ін-т» [та ін.]. — Харків, 2022. — С. 870.
- Філіпова Л. Я. Інтернет-технології в контексті дисципліни «Комунікативні стратегії установи» для фахівців інформаційної сфери / Філіпова Л. Я. // Інформологічні, документознавчі, бібліотекознавчі та архівознавчі студії в сучасному світі : зб. матеріалів І Всеукр. наук.- практ. конф. з міжнар. участю, 27 жовт. 2022 р. / М-во освіти і науки України, Маріупол. держ. ун-т, Ф-т філології та мас. комунікацій, Каф. інформ. діяльності. — Київ, 2022. — С. 28–30.
- Філіпова Л. Я. Особливості реалізації національної комунікаційної стратегії в освітньому просторі України / Л. Філіпова // Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку : матеріали міжнар. наук. конф. (17–18 листоп. 2022 р.) / М-во культури та інформ. політики України, М-во освіти і науки України, Харків. держ. акад. культури, Нац. акад. мистецтв України. — Харків, 2022. — С. 204–205.
- Філіпова Л. Я. Системи бізнес-аналітики: сучасні тенденції розвитку / Філіпова Людмила Яківна // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. — 2022. — No 1. — С. 43–48. — Бібліогр.: 8 назв.
- Filipova L. Assessing the Application of Online Computer Translators while Learning English in Ukraine (KhSAC) [Електронний ресурс] / Ludmyla Filipova, Olga Oliinyk, Anna Shelestova // International Journal of Computer Science and Network Security. — 2022. — Vol. 22, No 5. — P. 475–484. — Bibliogr.: 25 names. — Режим доступу: https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000821727200013. — Назва з екрана. — Web of Science.
- Mankuta Y. Information and communication technologies of designing electronic educational resources for open educational environment in the program of advanced teaching staff training / Mankuta Yana, Filipova Liudmyla, Zakharova Iryna // Інтернаука. — 2022. — No 12. — P. 39–46. — Bibliogr.: 29 names.
2023
- Брусенцев В. О. Засоби комп’ютерної лінгвістики в інформаційно-пошукових системах [Електронний ресурс] / Брусенцев Віталій Олександрович, Філіпова Людмила Яківна, Шелестова Анна Миколаївна // Наука і техніка сьогодні. Серія: Техніка. — 2023.— No 3. — С. 537–549. — Бібліогр.: 8 назв. — Режим доступу: http://perspectives.pp.ua/index.php/nts/article/view/4161/4183. — Назва з екрана.
- Виробнича практика: інформаційно-документні технології [Електронний ресурс] : програма виробничої практики, для здобувачів 3 курсу, першого (бакалавр.) рівня вищ. освіти, зі спец. 029 «Інформ., бібл. та архів. справа», ОП «Інформ. та документац. діяльність» / М-во культури та інформ. політики України, Харків. держ. акад. культури, Ф-т культурології та соц. комунікацій, Каф. цифрових комунікацій та інформ. технологій ; уклад.: Л. Я. Філіпова, В. О. Брусенцев. — Харків : ХДАК, 2023. — 15 с. — Режим доступу: http://195.20.96.242:5028/khkdak-xmlui/handle/123456789/2779. — Назва з екрана.
- Гришин В. В. Тенденції розвитку цифровізації систем документообігу та послуг в органах державної влади / Гришин Віталій Володимирович, Філіпова Людмила Яківна // Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. — 2023. — No 3. — С. 70–75. — Бібліогр.: 5 назв.
- Комунікативні стратегії установи [Електронний ресурс] : програма до курсу, для здобувачів першого (бакалавр.) рівня вищої освіти, зі спец. 029 «Інформ., бібл. та архів. справа», ОП «Інформ. та документац. діяльність» / М-во культури та інформ. політики України, Харків. держ. акад. культури, Ф-т культурології та соц. комунікацій, Каф. цифрових комунікацій та інформ. технологій ; [уклад. Л. Я. Філіпова.]. — Харків : ХДАК, 2023. — 11 с. — Режим доступу: http://195.20.96.242:5028/khkdak-xmlui/handle/123456789/2778. — Назва з екрана.
- Системи управління електронним документообігом [Електронний ресурс] : програма та навч.-метод. матеріали до курсу, освіт.-наук. програма «Інформ.-документна та бібл. діяльність», спец. 029 «Інформ., бібл. та архів. справа», галузь знань 02 «Культура і мистецтво», другий (магістер.) рівень вищ. освіти / М-во культури та інформ. політики України, Харків. держ. акад. культури, Ф-т культурології та соц. комунікацій, Каф. цифрових комунікацій та інформ. технологій ; [уклад.: Філіпова Л. Я., Шелестова А. М.]. — Харків : ХДАК, 2023. — 17 с. — Режим доступу: http://195.20.96.242:5028/khkdak-xmlui/handle/123456789/2780. — Назва з екрана.
- Філіпова Л. Я. Значення засобів соціальних комунікацій у професійній діяльності / Філіпова Людмила, Барабанова Наталія // Студії з інформаційної науки, соціальних комунікацій та філології в сучасному світі : зб. матеріалів І Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю, м. Київ, 26 жовт. 2023 р. / М-во освіти і науки України, Маріупол. держ. ун-т, Ф-т філології та мас. комунікацій. — Київ, 2023. — С. 22–24.
- Філіпова Л. Я. Особливості магістерських освітніх програм інформаційного профілю за спеціальністю LIS в університетах США / Л. Філіпова // Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку : у 2 ч. : матеріали міжнар. наук. конф. (22–23 листоп. 2023 р.) / М-во культури та інформ. політики України, М-во освіти і науки України, Харків. держ. акад. культури, Нац. акад. мистецтв України. — Харків, 2023. — Ч. 1. — С. 204–205.
|
|
Електронна бібліотека «Культура України»

|