1975
Канд. пед. наук 2006 р., ст. викладач кафедри менеджменту соціально-культурної діяльності.
Закінчила Харк. держ. акад. культури у 2001 р. У ХДАК з 2004 р.
Кандидатська дисертація: Формування соціального здоров’я дітей-сиріт підліткового віку в загальноосвітніх школах-інтернатах.
2003
1. Гуманізація в соціокультурному просторі загальноосвітніх закладів як фактор впливу на здоров’я суб’єктів освітнього процесу / Ю. Б. Мельник, В. М. Шкуркіна // Соціокультурні комунікації в інформаційному суспільстві : матеріали міжнар. наук. конф., 21–22 листоп. 2003 р. / Харк. держ. акад. культури. — Х., 2003. — С. 74–75.
2. Конкурс «Соціально-педагогічна майстерність» / В. М. Шкуркіна // Організація творчої діяльності студентів / за заг. ред. Т. О. Дмитренко. — Х., 2003. — С. 58. — *.
3. Концептуальні основи технології формування соціального здоров’я дітей / Т. О. Дмитренко, В. М. Шкуркіна // Підготовка соціальних працівників/соціальних педагогів до профілактики адиктивної поведінки молоді : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 30–31 жовт. 2003 р., м. Черкаси / М-во освіти і науки України, Черкас. нац. ун-т ім. Б. Хмельницького. — Черкаси, 2003. — С. 51–59. — Бібліогр.: 9 назв.
4. Культурно-виховна діяльність соціального педагога з формування соціального здоров’я підлітків / В. Шкуркіна // Культура та інформаційне суспільство XXІ століття : матеріали наук. конф. молодих вчених, 16–18 квіт. 2003 р. / М-во культури і мистец. України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2003. — С. 56–57.
5. Методологічні основи соціально-педагогічного дослідження «Формування соціального здоров’я дітей» / В. М. Шкуркіна // Методологія сучасних наукових досліджень : матеріали наук.-практ. конф. молодих учених. — Х., 2003. — Вип. 4. — С. 13. — *.
6. Педагогічні ідеї В. О. Сухомлинського щодо збереження здоров’я дітей в умовах сучасного розвитку освіти в Україні / Ю. Б. Мельник, В. Шкуркіна // Наук. зап. Сер. Пед. науки : [зб. наук. пр.] / Кіровоград. держ. пед. ун-т ім. В. Винниченка. — Кіровоград, 2003. — Вип. 52, ч. 2. — С. 138–142. — Бібліогр.: 12 назв.
7. Програма формування соціального здоров’я дітей-сиріт підліткового віку — «Будьмо здоровенькі!» / Шкуркіна В. М. // Реалізація здорового способу життя — сучасні підходи : зб. наук. ст. ІІ Міжнар. конф., 22–23 трав. 2003 р. / М-во освіти і науки України, Дрогобиц. держ. пед. ун-т ім. І. Франка, Ф-т фіз. виховання. — Дрогобич, 2003. — С. 493–500. — Бібліогр.: 7 назв.
8. Сирітство як соціальна проблема суспільства / Вікторія Шкуркіна // Витоки : альманах : [зб. наук.-пед. і літ.-публ. матеріалів] / Укр. асоц. А. Макаренка. — Полтава, 2003. — С. 136–137.
9. Соціальне здоров’я дітей як фактор їх ефективної соціалізації / Вікторія Шкуркіна // Зб. наук. пр. Полтав. держ. пед. ун-ту ім. В. Г. Короленка. Сер. Пед. науки. — Полтава, 2003. — Вип. 1/2. — С. 68–72. — Бібліогр.: 9 назв.
10. Формирование социального здоровья будущих специалистов — залог их профессионального успеха / Шкуркина В. Н. // Научно-методические и практические аспекты подготовки специалистов в современном техническом вузе : междунар. науч.-метод. конф., 15–16 апр. 2003 г. : сб. науч. тр. / М-во образования РФ [и др.]. — Белгород, 2003. — Направление 4 : Научно-методическое обеспечение физической культуры и спорта в учебном процессе, ч. 2. — С. 388–392.
11. Формування самостійної, відповідальної, творчої особистості — запорука соціального здоров’я підлітка / В. М. Шкуркіна // Формирование самостоятельной, ответственной, творческой личности в условиях непрерывного образования : программа и материалы X науч.-практ. конф. учителей, работающих в системе непрерыв. образования, Харьков, 12 апр. 2003 г. / М-во образования Украины, Харьк. обл. гос. администрация, Нар. укр. акад. — Харьков, 2003. — С. 46–47.
12. Формування соціального здоров’я дітей-сиріт засобами фізичного виховання / В. М. Шкуркіна // Формування здорового способу життя студентської молоді: реалії та перспективи : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. / Полтав. держ. пед. ун-т. — Полтава, 2003. — С. 55–56. — *.
13. Socіal and pedagogіc aspect of formіng orphan chіldren’s socіal health / Vіctorіa Shkurkіna // Фізична культура, спорт та здоров’я : матеріали V Міжнар. наук. конф. студ. та аспірантів, 2003 р. / Держ. ком. України з питань фіз. культури і спорту [та ін.]. — Х., 2003. — С. 23.
2004
14. Визначення поняття соціального здоров’я особистості / В. М. Шкуркіна // Культура та інформаційне суспільство XXІ століття : матеріали конф. молодих науковців, 22–23 квіт. 2004 р. / М-во культури і мистец. України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2004. — С. 65–66.
15. Особливості соціально-педагогічної роботи з дітьми-сиротами в умовах інтернатного закладу / В. М. Шкуркіна // Практ. психологія та соц. робота. — 2004. — № 4. — С.60–62.
16. Соціально-педагогічна діяльність з формування здорового мікросередовища в школі / Л. В. Ричкова, В. М. Шкуркіна // Інформаційно-культурологічна та мистецька освіта: стан і перспективи : матеріали міжнар. наук. конф., 12–13 жовт. / М-во культури і мистец. України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2004. — С. 251–253.
17. Формування соціального здоров’я особистості (соціально-педагогічний аспект) / В. М. Шкуркіна // Международный конгресс «Единый мир — здоровый человек», Крым, Ялта, 27–30 апр. 2004 г. : сб. тр. / Всемир. Этич. Форум. — Ялта, 2004. — С. 340–344. — Бібліогр.: 8 назв.
2005
18. Формування соціального здоров’я дітей-сиріт у загальноосвітніх школах-інтернатах / В. М. Шкуркіна // Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Акад. пед. наук України, Ін-т пробл. виховання. — К., 2005. — Вип. 8, кн. 1. — С. 327–331. — Бібліогр.: 11 назв.
19. Формування соціального здоров’я особистості — шлях до підвищення громадянської компетентності суб’єктів освітнього процесу / Шкуркіна В. М. // Формування громадянської компетентності учнівської молоді: відкриття європейського року громадянської освіти в Україні : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 8–9 лют. 2005 р. / М-во освіти і науки України [та ін.]. — Х., 2005. — С. 235-236.
20. Формування соціального здоров’я особистості в освітньому просторі / Вікторія Шкуркіна // Шлях освіти. — 2005. — № 1. — С. 15–19.
2006
21. Соціальне здоров’я — теоретичні та методичні аспекти / Шкуркіна В. М. // Валеологія: сучасний стан, напрямки та перспективи розвитку : матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., 5–7 квіт. 2006 р. / М-во освіти і науки України, Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна, Харк. обл. палац дит. та юнац. творчості, Укр. асоц. валеологів. — Х., 2006. — Т. 3. — С. 189–195. — Бібліогр.: 10 назв.
22. Формування соціального здоров’я дітей-сиріт підліткового віку в загальноосвітніх школах-інтернатах : автореф. дис. ... канд. пед. наук : 13.00.05 — соц. педагогіка / Шкуркіна Вікторія Миколаївна ; Луган. нац. пед. ун-т ім. Т. Шевченка. — Луганськ, 2006. — 20 с.
2007
23. Ділова гра як інноваційна форма професійної підготовки менеджерів соціокультурної сфери / В. М. Шкуркіна // Освіта, культура та мистецтво в добу цивілізаційної глобалізації : матеріали міжнар. наук. конф., 22–23 листоп. 2007 р. / М-во культури і туризму України, Харк. держ. акад. культури, Акад. мистец. України. — Х., 2007. — С. 119–121.
24. Методологічні засади дослідження «моделювання соціально-педагогічного процесу» / В. М. Шкуркіна // Вісн. Харк. держ. акад. культури : зб. наук. пр. — Х., 2007. — Вип. 20. — С. 177–185. — Бібліогр.: 10 назв.
25. Методологічні підходи дослідження соціально-педагогічного процесу / В. М. Шкуркіна // Методологічні підходи дослідження в педагогіці та соціальній педагогіці : матеріали доп. теорет.-методол. конф., 27 лют 2007 р., Харків / М-во освіти і науки України, Харк. нац. пед. ун-т ім. Г. С. Сковороди. — Х., 2007. — С. 66–67.
26. Орієнтири розвитку соціально-педагогічної галузі у ХХІ столітті / В. М. Шкуркіна // Наукові читання з педагогічних та соціально-педагогічних проблем : матеріали доп. наук.-практ. конф., 14 черв. 2007 р. / М-во освіти і науки України, Харк. нац. пед. ун-т ім. Г. С. Сковороди. — Х., 2007. — Вип. 1. — С. 57–58.
27. Теорія та методика організації ігрової діяльності : прогр. та навч.-метод. матеріали до курсу для студ. 1 курсу спец. «Соц. педагогіка» / М-во культури і туризму України, Харк. держ. акад. культури, Каф. соц. педагогіки ; [уклад. Шкуркіна В. М.]. — Х. : ХДАК, 2007. — 22 с.
28. Формування ціннісного ставлення до наукової діяльності майбутніх соціальних педагогів / В. М. Шкуркіна // Культура та інформаційне суспільство ХХІ століття : матеріали наук. конф. молодих учених, 24–25 квіт. 2007 р. / М-во культури і туризму України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2007. — С. 74–75.
2008
29. Органiзацiя анiмацiйних послуг у туризмi : прогр. та навч.-метод. матерiали до курсу для студ. IV курсу спец. «Менедж. соцiокульт. дiяльн.» / М-во культури i туризму України, Харк. держ. акад. культури, Каф. менедж. соцiокульт. дiяльн. ; [уклад. Шкуркiна В. М.]. — Х. : ХДАК, 2008. — 26 с.
30. Соціокультурна функція анімаційної діяльності менеджерів туризму / В. М. Шкуркіна // Культура та інформаційне суспільство XXІ століття : матеріали всеукр. наук.-теорет. конф. молодих учених, 24–25 квіт. 2008 р. / М-во культури і туризму України, Харк. держ. акад. культури. — Х., 2008. — С. 59–60.